Dags för lite experimenterande på Kulturhantverkarna!
Vi brukar ju blanda till en tjärlasyr (kokt och rå linolja, lacknafta, tjära och ev. lite färg) som har blivit rätt populär nu.
Den är riktigt skön att jobba med - lätt att stryka ut, med bra resultat. Och med den där goda tjärdoften.
Om vi inte tillsätter färg i lasyren blir den i princip ofärgad. Något mörkare av tjäran. Därför har vi börjat tillsätta svart linoljefärg till de som vill att lasyren ska vara pigmenterad.
Experimentet idag blev att se hur lasyren reagerade med den vita linoljefärgen. Vi blandade i ungefär lika delar svart och vitt för att få en gråbrun kulör. Det funkade superbra!
Det här experimentet tar väl egentligen ett par år att utföra. Man vet ju inte hur det vita pigmentet (tillsammans med lasyren) står sig i regn och rusk. Vi har inte heller något omålat hus att experimentera på. MEN, vi har ett par kloka huvuden, vilka vi slog ihop! Det blev inget hus, men en blomlåda. Den ska vi låta stå ute för att se hur lasyren uppför sig under sommaren.
Såhär blev resultatet:
AHA! Nu fattas bara en växt. Vi får väl se om den dyker upp i morgon kanske...
När möblerna börjar se ut såhär är det kanske dags för en liten uppfräschning...
Jag har haft ett pottskåp ståendes hemma ett tag nu. Egentligen min systers skåp, men eftersom det är så fint så har det liksom "råkat" bli kvar hemma hos mig. Nu tänkte jag att det var dags att fixa till det lite.
Skåpet är förmodligen gjort någon gång på 30- 40-talet. Den grågröna kulör som syns underst på bild ett verkar också vara originalfärgen. Jag tänkte behålla det gröna, men lägga på en lasyr för att få lite mer liv i träet. Men innan måliningen krävs lite förarbete!
Är ytan (som på framsidan av skåpdörren) ganska jämn, och sitter bra på underlaget, behöver inte färgen skrapas bort. Då räcker det att rugga upp en yta med sandpapper eller slipmaskin. Färgen kommer färsta alldeles utmärkt. Det är ju faktiskt slappt med en liten hörn- eller all roundslipmaskin. Bara man är försiktig med detaljerna. Där kan du använda en slipklots eller ett fint sandpapper.
På den översta bilden ser man hur skåpet ser ut på ovansidan. Där är det lite mer att jobba med! När färgen ser ut sådär måste den skrapas bort. Lättast med en varmluftpistol och en bra skrapa.
När skrapandet är gjort går man på med slipmaskin och/eller sandpapper. För att få bort färgen från fötterna använde jag först en stålborste så att inte de snygga utfasningarna skulle förstöras.
Sådär! Skåpet är slipat och det är dags för nästa steg - måleriet!
Det är många som brukar fråga hur man gör rent sina penslar på bästa sätt. Svaret är enkelt: såpa och diskmedel! För har du tålamod att ägna två tre minuter åt penseln efter att du har målat, slipper du använda lösningsmedel. Penseln kommer desutom hålla mycket längre. Viktigt är bara att du är noggrann med att få bort ALLA färgrester.
GÖR SÅHÄR:
1. Öppna penselns borst och häll på rejält med SÅPA.
2. Gnugga penseln i handen och skölj med ljummet vatten. Fortsätt så tills vattnet som rinner ur penseln är helt rent. Du kan eventuellt behöva ta lite mer såpa.
3. När penseln är "ren" gör du om samma procedur, fast den här gången med HANDDISKMEDEL. Eftersom diskmedelet är neutralt kommer du få ut lite andra färgrester än med den basiska såpan. Fortsätt att gnugga penseln i handen, och skölj tills all färg och allt lödder försvunnit.
4. Nu mår penseln bäst om den får hänga fritt på tork!